Thema’s > Douane
Heb ik een visum nodig om naar Roemenië te reizen als ik geen EU-burger ben?
Amerikanen, Canadezen, maar ook inwoners van Australië, Nieuw-Zeeland en de meeste niet-EU-landen, hebben geen inreisvisum nodig om naar Roemenië te reizen voor een verblijf korter dan 90 dagen. Bij het binnenkomen van het land moet uw paspoort nog drie maanden geldig zijn. Een visum is sinds 2001 niet meer nodig. Als u langer dan 90 dagen wilt blijven, dient u contact op te nemen met de Roemeense ambassade om een visum te verkrijgen.
Het betreden en verlaten van Roemenië is gratis, er wordt geen toeristenbelasting in rekening gebracht.
Invoer:
De volgende richtlijn geldt per persoon van 17 jaar en ouder, afkomstig uit een ander EU-land:
- 10 liter sterkedrank
- 20 liter likeur
- 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn)
- 110 liter bier
- 800 sigaretten en
- 400 cigarillo’s (maximaal 3 g per stuk) en
- 200 sigaren en
- 1 kg tabak
- Binnenlandse betaalmiddelen mogen niet worden ingevoerd.
- Buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd. Echter, bedragen boven het equivalent van 10.000 moeten worden aangegeven.
- levensmiddelen onbeperkt invoeren, mits bestemd voor eigen gebruik.
- Het is verboden vers vlees in te voeren.
Uitvoer :
Hetzelfde dat ingevoerd mag worden, mag ook uitgevoerd worden naar een ander EU-land. Voor kunstvoorwerpen dient u een exportformulier voor te leggen, dat u bij aankoop krijgt.
Medicijnen
Een medisch paspoort wordt aanbevolen.
Huisdieren:
U hebt voor uw hond of kat een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip (standaard wordt de ISO microchip ingebracht) en het bewijs van inenting tegen rabiës, dat ouder dan 21 dagen moet zijn. In Roemenië wordt zowel het één- als driejarig entschema geaccepteerd, dit schema moet duidelijk vermeld worden. Tevens is er ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen. Identificatie via een tatoeage is sinds juli 2011 niet meer geldig voor het huisdier op reis.
Dieren jonger dan drie maanden hoeven niet ingeënt te zijn, de chip en het EU-dierenpaspoort zijn verplicht. Als het dier zonder zijn moeder reist moet u een verklaring kunnen overleggen die vermeldt dat het dier tot aan de reis is opgegroeid op zijn geboorteplek en dat er geen contact is geweest met mogelijk besmette dieren (rabiës).
Invoervergunningen
Roemenië heeft een liberaal importregime.De meeste goederen mogen zonder vergunning worden ingevoerd in Roemenië. Voor een aantal productgroepen is een importvergunning nodig. Dit geldt onder meer voor:
- brandstoffen
- medicijnen
- afval
- bepaalde chemische stoffen
- radioactieve en nucleaire materialen· strategische goederen
Voor producten die een gevaar voor de volksgezondheid zouden kunnen opleveren, gelden vaak ook bijzondere invoerbepalingen. Te denken valt aan elektronische apparatuur en agrarische producten.
Invoercontingenten (quota)
Voor bepaalde landbouwproducten gelden invoercontingenten ofwel quota. Elk jaar wordt over de invoerquota onderhandeld. De quota wijzigen dan ook jaarlijks. Om binnen het quotum in te kunnen voeren moet een invoervergunning voorgelegd worden. Om in aanmerking te komen voor een deel van het contingent Economie en Handel. De contingenten worden toegekend volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Als het contingent is uitgeput, geldt het gewone (hogere) invoertarief derde landen of is verdere import verboden.
De textielquota werden in 1997 afgeschaft.
Inklaring via douaneagent
Volgens de Roemeense douanewet kan de inklaring van goederen alleen worden uitgevoerd met toestemming van de douaneautoriteiten of door middel van een douaneagent. Een importeur kan dus zelf toestemming aanvragen aan de douaneautoriteiten te mogen inklaren of hiervoor gebruik maken van de diensten van een douaneagent. Bij deze laatste mogelijkheid vermijdt hij als bedrijf direct contact met de Roemeense douane. Een ervaren douaneagent is vaak beter bekend met de Roemeense wet en weet meestal goed de weg te vinden in het oerwoud van procedures. Ongeveer 80 procent van de inklaringen in Roemenië wordt geregeld via een douaneagent.
Inklaring via domiciliëring
Begin 2000 werd in Roemenië een vereenvoudigde vorm van inklaring via domiciliëring ingevoerd, waardoor aangiften niet bij de douane, maar bij de onderneming zelf kunnen worden verricht. Deze nieuwe reglementering is rechtstreeks geïnspireerd door die van de EU en past in de verplichting tot overname van het ‘acquis communautaire’ door Roemenië. In tegenstelling tot de Europese regeling blijft de douaneschuld echter betaalbaar op het moment van de aangifte (geen verlegging van heffing), wat gerechtvaardigd wordt door de budgettaire moeilijkheden waarmee Roemenië te kampen heeft.
De nieuwe procedure staat alleen open voor bedrijven die voldoende omzet bij in- en uitvoer realiseren (10 miljoen US dollar of 200 aangiften per jaar) en over de nodige infrastructuur beschikken.
Enig document
In Roemenië is het Single Administrative Document (SAD) in gebruik. Dit document is exact hetzelfde als het Enig Document dat in de EU wordt gebruikt.
Overige documenten
Meer informatie over documenten bij import kunt u vinden bij de RVO: www.rvo.nl/
Douane
De grensposten zijn dag en nacht geopend. www.douane.nl
Noodzakelijke reisdocumenten voor toeristen zijn:
- Een paspoort (Bij zakelijk bezoek volstaat een identiteitskaart)
- Er is voor Nederlanders in Roemenië geen visumplicht zolang het bezoek korter duurt dan 3 maanden.
- Uw paspoort moet bij binnenkomst in Roemenië nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
Mocht u in Roemenië willen gaan werken of mocht u langer willen blijven dan 3 maanden dan gelden er andere eisen. Voor een overzicht van de huidige noodzakelijke reisdocumenten kunt u terecht bij de Roemeense Ambassade, Catsheuvel 55, 2517 KA Den Haag, telefoon +31 (0)70 – 355 73 69
Meer informatie:
- Romanian Centre for Foreign Trade