Geografie

Thema’s > Geografie

Roemenië ligt in het zuidoostelijke deel van Midden-Europa en deelt grenzen met Hongarije in het noordwesten, Joegoslavië in het zuidwesten, Bulgarije in het zuiden, de Zwarte Zee en de Oekraïne in het zuidoosten en in het noorden en de Republiek Moldova in het oosten.

Geografische plaats van Roemenië is tussen de breedten 43°37’07” en 48°15’06” en de lengtes 20°15’44 “en 29°41’24”. Roemenië meet van Oost naar West ongeveer 480 kilometer en van het Noorden tot Zuiden en 640 kilometer. Het is een groot land. Het is 5,7 maal groter dan Nederland. De totale oppervlakte is 238.931 km² (bijna 6 keer Nederland).

De hoofdstad is Boekarest. Dat is ook de grootste stad van het land.

Het land is ingedeeld in 9 provincies. (Maramures, Bucovina, Crisana, Transilvania, Moldova, Banat, Oltenia, Muntenia en Dobrogea)

Er wonen ongeveer 22.507.000 mensen. Dat is per km2 94 mensen. In Nederland is de bevolkingsdichtheid 362 per km2.

Roemenië bestaat voor ongeveer even grote delen uit bergland, hoogvlakten en laagvlakten. Ondanks het bergachtige karakter van Roemenië is de gemiddelde hoogte slechts 350 meter. Het hoogste punt van Roemenië is de Moldoveanu in het Fagarasgebergte (Munţii Fagarasului) in de Transsylvaanse Alpen, 2548 meter. In het westen ligt het Bihorgebergte met als hoogste top de Curcubata, 1848 meter.

De Karpaten zijn minder hoog dan in de Alpen, maar stammen uit ongeveer hetzelfde geologische tijdperk. De Karpaten worden vaak onderverdeeld in de Oostelijke Karpaten (Carpaţii Orientali), de Zuidelijke Karpaten (Carpaţii Meridionali) en de Westelijke Karpaten (Carpaţii Occidentali).
Het Karpatengebergte sluit de hoogvlakte van Transsylvanië (Roemeens: Transilvania)in. In het westen van Walachije (Romeens: Walachia of Ţara Romaneasca) gaan de Transsylvaanse Alpen of Zuid-Karpaten over in de vlakte van Oltenië (Roemeens: Oltenia).

Het oostelijke deel van de Walachijse vlakte wordt ingenomen door de in cultuur gebrachte Baragansteppe. In Moldavië gaat het centrale deel van de Oost-Karpaten over in het Bîrladplateau. Ten noorden van dit plateau ligt de golvende vlakte van Iasi uit, ten zuiden ervan de vlakte van Focsani, die weer aansluit bij de Donauvlakte met het plateau van Dobroedsja (Roemeens: Dobrogea), een betrekkelijk hoge, heuvelachtige kuststreek bestaande uit een oeroude geërodeerde rotsmassa. In de bosrijke Oostelijke Karpaten liggen enkele vulkanische berggebieden, zoals de Munţii Calimanului en de Munţii Harghitei.
Roemenië kent verschillende soorten bodems. In de gebergten overheersen podzolbodems, op de hoogvlakten veenbodems en in de verschillende laagten van Transsylvanië bruine bosbodems. In de vlakten ontwikkelden zich de voor Oost-Europa kenmerkende kastanjebruine bodems en zwarte aarde.

Roemenië is een land met veel druipsteengrotten en andere karstverschijnselen.

De kust
Wanneer men op zoek is naar een rustige zee en een breed strand, dan is de Zwarte-Zeekust de plaats waar men naartoe kan gaan. Men zal niets tekort komen aan faciliteiten, zoals een hotel. Deze zijn er volop aanwezig (bijvoorbeeld in Mamaia). Vanuit de Zwarte-Zeekust is het ook mogelijk verschillende uitstapjes te maken. Het grootste deltagebied van Europa is hier ook binnen bereik; de Donaudelta. Beslist een bezoekje waard vanwege de unieke vogels (als je van vogels houdt).

Bergen en heuvels
Zo´n 1/3 van het Roemeense grondgebied bestaat uit bergen en heuvels. Met name daar waar de Karpaten zich bevinden. Het is zeer goed mogelijk om in de Karpaten (druipsteen)grotten te bezichtigen. Roemenië is daarom – en zeker de Karpaten – uitstekend geschikt voor speleologen.

Oude stadjes
Transsylvanië is zo´n plek dat een lange geschiedenis met zich meedraagt.In de middeleeuwen stichtten Duitse kolonisten hier al de steden zoals Braşov en Sighişoara. Er zijn nog vele ommuurde kerken te vinden, dat vroeger werd gedaan om de Turken en de Tartaren op afstand te houden en plunderingen door hen te voorkomen.

Bergen en vlakten
Bij Braşov buigen de Karpaten richting het westen van Roemenië. De Karpaten worden doorsneden door diepe dalen en bestaan ook uit afzonderlijke bergmassieven. Tussen de Karpaten en het vlakke land zijn heuvels te vinden. Aan de Transsylvanische kant van de Karpaten liggen Munţii Calimanului en Munţii Harghitei; vulkanische berggebieden. In de Zuidelijke Karpaten – ook wel de Transsylvanische Alpen genoemd – vindt men bergmassieven, waaronder Munţii Bucegi en Munţii Făgăraşului. De laatste bevat tevens de hoogste berg van het Roemeense grondgebied: de hoge Moldoveanu (2544 meter). In de eerst genoemde kan men bronnen en grotten vinden.

Andere gebergten die Roemenië rijk is, zijn het Banater-gebergte dat te vinden is in het westen bij de Donau en het Bihor-gebergte in Transsylvanië. Verder bestaat er ook nog de Transsylvanische Hoogvlakte die van 400 tot 600 meter boven de zeespiegel gaat en de Donauvlakte met in het oosten de Baragan-steppe. Dan hebben we nog uiteindelijk de Dobroedsja en een hoogvlakte in de buurt van de stad Bacău.

Rivieren
Het zal niemand verbazen dat de Donau (Dunărea) de belangrijkste rivier is op het Roemeense grondgebied. De rivier heeft in Roemenië een totale afstand van ongeveer 1075 kilometer. De Donau komt binnen in het westen van het land en verlaat bij de Zwarte-Zeekust Roemenië weer. In de vlakte van Walachije vormt de Donau ook de grens met Bulgarije over een lengte van ongeveer 450 kilometer.

Andere rivieren in Roemenië komen altijd hoe dan ook uit in de Donau. De rivieren waar we het dan over hebben zijn de Siret, Proet, Jiu, Argeş, Dîmboviţa en de Ialomiţa. De Mureş mondt uit in de Tisza die stroomt op Hongaars grondgebied.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *