De Roemeense ICT-sector is één van de snelstgroeiende markten in Oost-Europa. Met name de subsectoren software en dienstverlening zijn aan een inhaalslag begonnen.
Roemenie stijgt met stip op de offshorelijst. Want Roemenië heeft nog echte lage lonen. Naast de hoofdstad Boekarest, gaat de interesse van investeerders vooral uit naar het westen van het land, waar zich in 2003 een honorair consulaat en het jaar ervoor een Dutch-Romanian Business Centre vestigden. Sectoren die met name kansen bieden zijn de industrie, het bank- en verzekeringswezen, transport en logistiek, zakelijke dienstverlening en IT.
Jaarlijks studeren er rond de vijfduizend studenten af in IT-studies. Het niveau is hoog. Bedrijven als Microsoft en Cisco roemen de kwaliteiten van de Roemeense programmeurs. De Roemeense markt is bovendien erg aantrekkelijk. De overheidsbedrijven besteden veel ICT-werk uit. Dus u kunt daar loonkosten besparen en tegelijkertijd nieuw werk binnenhalen.
De belangrijkste opleidingscentra op het gebied van ICT bevinden zich in Boekarest, Cluj, Timisoara, Brasov en Iasi. Jaarlijks studeren hier zo’n 5.000 nieuwe ICT-specialisten af. Roemeense ICT-ers zijn niet alleen goed opgeleid, maar ze spreken ook Engels en zijn relatief goedkoop (vooral software ontwikkelaars). Reden genoeg om de ICT-sector te identificeren als een kansrijke sector voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Vooral op het gebied van software ontwikkeling biedt Roemenië goede mogelijkheden, zowel voor de interne als externe markt. Bedrijven zoals Siemens, Motorola, Alcatel, Solectron en BreezeCom hebben zich al in Roemenië gevestigd.
De grootste aantrekkingskracht wordt uitgeoefend door het goed opgeleide personeelsbestand. Jaarlijks studeren 5.000 IT-specialisten af. Het onderwijsniveau is goed, dat blijkt wel uit het feit dat Roemeense studenten jaarlijks internationale prijzen in de wacht hebben gesleept op het gebied van IT, wiskunde en innovatie. Volgens Brainbench beschikt Roemenië over het hoogste aantal gecertificeerde IT-specialisten in Europa en staat het land wereldwijd op de derde plaats, na India en de Verenigde Staten.
Van de 800 belangrijkste software bedrijven, doet de helft aan outsourcing. Ruim 120 bedrijven hebben meer dan 10 ontwikkelaars in dienst, 30 bedrijven beschikken over meer dan 100 ontwikkelaars. De Roemeense bedrijven richten zich vooral op de financiële dienstverlening, distributie en detailhandel en de centrale overheid. Zij zijn onder andere gespecialiseerd in ERP, CRM, BI en security.
100 bedrijven zijn gecertificeerde partners van Microsoft. Hiervan zijn er 70 gecertificeerd voor ISV Software Solution Competency. Hiermee staat Roemenië op de derde plaats in Europa, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Nog eens 200 andere ondernemingen zijn in diverse fases van het certificeringsproces. Dit betekent dat zo’n 300 bedrijven toegang hebben tot nieuwe technologieën en technische ondersteuning voor software ontwikkeling. 110 bedrijven hebben hun applicaties laten certificeren door VeryTest. Hiermee staat Roemenië vierde op de Europese ranglijst. Over het algemeen is men van mening dat een certificering van een software applicatie belangrijker is dan de certificering van een ontwikkelaar.
Een software ontwikkelaar verdiende in 2004 gemiddeld 800 US dollar bruto per maand. Bij multinationals kan dit oplopen tot 3.000 US dollar. In werkelijkheid zullen de salarissen iets hoger uitvallen, omdat werkgevers creatieve manieren zoeken om hun werknemers buiten de belastingen om te belonen.