Joods erfgoed in Roemenie

Roemenië is een land dat rijk is aan joods erfgoed. De eerste Joden arriveerden als onderdeel van de Romeinse legioenen (Legion Judaica ) die Dacia binnenvielen in 101 AD.

Tijdens de Middeleeuwen begonnen Joodse immigranten zich te vestigen in Walachia en Moldavië, met steeds meer mensen arriveerden na de verdrijving van de Joden in 1492, de grote verbanning van Joden uit Europa door de Spaanse Inquisitie .

In het begin van de 16e eeuw nam hun aantal opnieuw toe door immigranten die op de vlucht waren voor Kozakkenopstanden in Polen en de Oekraïne.

Tijdens de 15e en 16e eeuw richtten Pools-joodse handelaars magazijnen, handelsposten en uiteindelijk permanente nederzettingen op. Tijdens de dominantie van de regio door de Turken ontwikkelde de Roemeense gemeenschap zich tot een welvarende middenklasse.

Tegenwoordig zijn er aangrijpende herinneringen aan het Joodse erfgoed en de wortels van Roemenië. Roemenië is uniek in Oost- en Midden-Europa vanwege de vele goed onderhouden synagogen (bijna 100, waarvan de helft nog steeds worden gebruikt voor de eredienst) en meer dan 800 Joodse begraafplaatsen verspreid over heel Roemenië.

Sites met een Joods erfgoed van bijzonder belang bevinden zich in:
AradBrasov, Botosani, BoekarestCluj, Dorohoi, Falticeni, IasiOradea, Piatra Neamt, Radauti, Romeins, Satu MareSibiu, Sighetu Marmatiei, Siret, Suceava, Targu Mures, TimisoaraGalati, Tecuci, Barlad en Tulcea.

Opmerking: Sommige synagogen en begraafplaatsen zijn alleen op afspraak te bezoeken.
We raden u aan om contact op te nemen met een lokale gids om uw bezoek zeker te stellen.

Handige website:
www.romanianjewish.org – site van de Roemeen-joodse gemeenschap.