Thema’s > Paaseieren schilderen
Tijdens het paasfeest in Roemenië, is er een traditie om gekleurde eieren te maken. De traditionele kleur is rood, maar vaak ziet men ook gele, blauwe, groene en zelfs zwarte eieren.
In sommige dorpen is het beschilderen van eieren een heuse kunst geworden. Eerst worden de eieren zorgvuldig gewassen en gedroogd. Daarna wordt er een tekening op aangebracht met warme was met behulp van een pen die gevuld wordt met was.
Deze eerste tekening zal tevoorschijn komen op het einde van het schilderwerk daar de fijne waslaag de verf niet doorlaat in de eierschaal.
Daarna krijgt het ei een eerste bad in gele verf en er wordt daarna een andere wastekening op aangebracht die de gele kleur zal beschermen.
Het ei krijgt vervolgens een rood bad en opnieuw een wastekening om vervolgens een laatste verfbad te krijgen in het kastanjebruin. De laatste kleur wordt uiteindelijk zichtbaar op het gedeelte van de schaal waarop nog geen was aangebracht werd.
Vervolgens wordt het ei vlakbij het vuur gelegd zodat de was kan smelten en de was wordt verwijderd met een wollen stof en er verschijnt een mooie tekening die verscheidene kleuren en vormen aanneemt. De final-touch wordt aangebracht met een in varkens vet gedrenkte stof om het ei te laten glimmen als het in een grote mand is beland.
De traditie wilt dat de beschilderde eieren na de terugkeer van de middernachtmis, deel uitmaken van een ritueel. De oudste persoon of de man des huizes slaat het ei die hij in zn handen heeft in die van een medebewoner die ook een ei in handen heeft en roept hierbij Hristos a invita!” (Christus is verezen). De andere persoon moet dan antwoorden met “Adevarat a inviat!” (Hij is echt verrezen).
Diegene waarvan zijn ei gebroken is moet hem doorgeven aan de persoon die een ongebroken ei heeft. Hierdoor ontstaat er een vrolijke competitie tussen de bewoners en vooral bij de kinderen. De valsspelers gebruiken soms houten eieren, maar dit wordt niet op prijs gesteld.
De traditie wil dat de eieren mogen gegeten worden vanaf de zondag tot de dinsdag erop.